LINKOWNIA
Książka kucharska - barszcz
Wigilijny
BARSZCZ Z USZKAMI
Kwas buraczany
Buraki świeże trzy tygodnie przed Wigilią kroimy w plastry po obraniu ze skórki, wrzucamy do dużego słoja, zalewamy wodą (ciepłą z kranu), na wierzch można wrzucić kromkę chleba. Zakręcamy słoik i odstawiamy. Już po kilku dniach barszcz powinien się ukwasić, ale najlepszy będzie na Wigilię. Na kilka dni przed Wigilią możemy zlać kwas do butelek, a buraczki wyrzucić. Można też te buraczki zalać ponownie wodą, gdyby trzeba było barszcz rozmnożyć.
GRZYBY
Dwa dni przed Wigilią, wieczorem, zalewamy grzybki wrzątkiem i zostawiamy na kilka godzin pod przykrywką. Nazajutrz gotujemy ponad godzinę na bardzo małym ogniu, odsączamy, mielimy przez maszynkę, możemy zmielić dwa razy. Wywar odcedzamy (do barszczu i do nadzienia).
Składniki barszczu:
włoszczyzna
buraki świeże
kwas buraczany
wywar z gotowanych suszonych pachnących grzybów
masło
pieprz naturalny
cytryna
sól
Uszka:
FARSZ
Grzybki suszone ugotowane i potem zmielone przez maszynkę +
Masło+ tarta bułka + pieprz + cebulka + sól - do smaku.
Roztopić na patelni łyżkę masła, dodać ugotowane i zmielone grzybki, trochę tartej bułki, dodatki smakowe jak wyżej.
Jeśli mamy mało grzybków możemy dodać ugotowaną, odsączoną z wody i zmieloną słodką kapustę w ilości nie większej niż pół na pół (kapusta zmielona, grzybki zmielone).
Gdy dodajemy cebulkę do nadzienia, to należy ją przygotować osobno: drobno pokroić w kosteczkę i udusić na masełku na patelni, posolić do smaku i tak przygotowaną dodać do grzybków.
Dodajemy tartą bułkę by zagęścić nadzienie - dodajemy ją wtedy, gdy podstawowe składniki: grzybki (ewentualnie kapusta czy cebulka) są już na patelni.
Dodatki smakowe takie jak sól i pieprz dodajemy na końcu.
Tak przygotowany farsz (1 dzień przed Wigilią) przekładamy do miseczki i odkładamy do lodówki.
CIASTO
Ciasto jak na makaron. Może być mąka i woda. Można dodać jajko, można dodać żółtko i wodę. Można też do ciasta dodać troszkę (łyżeczka) masła.
Wyrabiamy ciasto tuż przed gotowaniem uszek. Wycinamy (małą szklanką) "literatką" krążki. Sklejamy uszka. Wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Gdy wszystkie wypłyną - wyjmujemy. Gotujemy krótko.
Barszcz
Dzień przed Wigilią gotujemy:
- w jednym garnku grzybki (ponad godzinę)
- w drugim garnku włoszczyznę,
- w trzecim, DUŻYM garnku gotujemy obrane ze skórki i pokrojone w plastry świeże buraczki,
Po ugotowaniu grzybków część wywaru odlewamy do szklanki, bo może się przydać do przygotowania farszu, gdybyśmy przypadkiem wsypali za dużo tartej bułki. A resztę wywaru do barszczu. Warzywa (marchew, pietruszka, seler) zostawiamy do sałatki).
Po ugotowaniu włoszczyzny - odcedzamy wywar i wlewamy do garnka z buraczkami.
Gdy buraczki są miękkie a wywary połączone - dodajemy kwas buraczany, masło, sól, pieprz - do smaku.
Uszka układamy na talerzach, albo w bulionówkach i zalewamy je gorącym barszczem tuż przed spożyciem.