LINKOWNIA
Książka kucharska


PIERNICZKI ZOSI

Składniki:

25 dkg masła,
1/2 kg miodu sztucznego
1/4 kg cukru
6-8 jaj
1-1,25 kg mąki
4 łyżki syropu (stopionego cukru z wodą)
15 g amoniaku (albo 1 proszek podwójny)
Zapach do pierników (2 paczki)
Aby pierniczki były ciemniejsze należy dodać syrop ze spalonego cukru  (1/4 kg cukru wsypać na patelnie, gdy jest czarny (prawie), dodać  trochę (kilka łyżek) wody, aby konsystencja była płynna).

Wykonanie:
Wlać do miski roztopiony miód + syrop ze spalonego cukru + roztopione masło.
Gdy ostygnie dodać mąkę, jajka i amoniak. Wymieszać.
Ciasto jest bardzo rzadkie (miękkie). Najlepiej całą bryłę obtaczać w mące, włożyć do woreczka foliowego i odstawić do lodówki. Ciasto można przygotować nawet na trzy tygodnie przed Bożym Narodzeniem, a piec wtedy, gdy będziemy mieli na to czas.
Po wyjęciu z lodówki - po kilku dniach, czy kilkunastu dniach - pdsypujemy mąkę by ciasto się nie kleiło do stolnicy i wałka, i wałkujemy je niezbyt cienko  (około 0,4 cm). Wycinamy foremkami różne kształty i układamy na blaszce tak, by pomiędzy pierniczkami było trochę miejsca, bo podczas pieczenia powinny urosnąć. 
Pierniczki można malować kolorowym lukrem.

Ta ilość pierników wystarczy dla pięcioosobowej rodziny aż do kolędy.
Pierniczki należy przechowywać w chłodnym miejscu. Jeśli się uchowają, po dwóch miesiącach są również dobre. Ważne, by trzymać je zamknięte np. w woreczku foliowym, by nie wyschły.


Powrót