LINKOWNIA
Książka kucharska - piernik Pani Teresy
PIERNIK PANI TERESY
Składniki - porcja na dwie foremki (40x12) do makowca:
2 duże kubki kwaśnej śmietany 18%
2 szklanki cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
6 łyżek miodu
4 szklanki mąki pszennej
2 przyprawy do pierników
Karmel: 3-5 łyżek cukru, 1/2 do 3/4 szklanki wody
Wykonanie:
Śmietanę, cukier i sodę wlać do miski i wymieszać (łyżką).. Pozostawić na pół godziny.
W tym czasie przygotować karmel, dodać do niego miód i przyprawę do pierników, ostudzić, dodać do miski. Dodać roztrzepane jaja, na końcu mąkę, wymieszać (łyżką).Wylać na posmarowaną masłem blachę. Piec około 50 minut (nie krócej) w temperaturze 180 stopni