LINKOWNIA
Książka kucharska
Placek Babuni (Jadwigi)
Placek drożdżowy Babuni (Jadwigi Ireny Suchanek)
Do garnka wlewasz pół litra mleka. Odlewasz 2-3 łyżki letniego mleka do drożdży (w misce) dodając łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru i zostawisz do wyrośnięcia.
Do mleka w garnku (dobrze ciepłego) wkładam pół kostki masła i kostkę "Kasi".
Mikserem ubijam 5 całych jaj z 1 szklanką cukru do puszystości (wygięte druty).
Do ubitych jaj wlewam stopniowo roztopiony tłuszcz, dosypując sukcesywnie po łyżce, dwie lub trzy - mąki, aż do końca mąki (trochę ponad ? kg).
Całą masę przekładasz do miski, w której rosły drożdże.
Wymieszasz, dodasz pozostałą mąkę, wyklepiesz (sto razy).
Powiesz: Panie Boże niech rośnie!
Na końcu posypiesz trochę mąką, przykryjesz ściereczką. Zostawisz na około 1,5 godziny.
Kiedy ciasto wyrośnie, wysmarujesz dwie blachy i wyłożysz na nie ciasto.
KRUSZONKA:
Do miski po cieście na placek (bez mycia) wsypać 5 łyżek mąki, pół kostki masła, 5 łyżek cukru),
Z OWOCAMI:
Wetknąć owoce przed wyrastaniem.
Ciasto posypać kruszonką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
PIEC około 20 minut (może 25) w temperaturze 170 stopni C.
Smacznego!