LINKOWNIA
Książka kucharska
PLACEK DROŻDŻOWY JANECZKI

Składniki:
0,5 kg mąki
5 dkg drożdży
3 szklanki cukru + 1 łyżka cukru
3 szklanki mleka
2 jaka
3/4 kostki masła


Wykonanie:
1 łyżka cukru rozrobić z drożdżami i 3 szklanki mleka, dodać 2-3 łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
2 jaka utrzeć z 3/4 szklanki cukru (mikserem) i połączyć z wyrośniętymi drożdżami. Wlać to do mąki.
Wyrobić ciasto do pęcherzy (w cieście, nie na rękach), dodać roztopione masło (1/2 kostki), stopniowo dolewać. Wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie na blachę i znowu do wyrośnięcia.

niam, naim ... Kruszonka:
1 kostki masła
3 garści cukru
3 garści mąki


Powrót