LINKOWNIA
Książka kucharska - rogaliki drożdżowe
ROGALIKI DROŻDŻOWE (rogaliki Babci Jajecznej)
Składniki:
1 kg mąki (1/2 kg krupczatki+ 1/2 kg wrocławskiej)
10 żółtek
6 łyżek cukru
1/2 kg masła roślinnego
15 dkg drożdży (1.5 paczki)
1 szklanka mleka
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, masło, drożdże rozpuszczone w mleku.
Włożyć ciasto do siatki plastikowej (białej), zawiązać, pozostawiając trochę pustego miejsca, bo ciasto wyrośnie. Siatkę umieścić w wiaderku z zimną wodą, przywiązując ją do uchwytu wiaderka tak, żeby ciasto obecnie zanurzone w wodzie mogło potem wypłynąć na powierzchnię (po kilku godzinach).
Lukier I:
Lukier robię tak: Do połowy dużego kubka wsypuję cukier puder, dodaję np. dwie łyżeczki przegotowanej wody, mieszam, jak kogel mogel.
Jeśli za gęsty, dodaję po kropli wody, jeśli za rzadki, dosypuję cukru.
"Dobry" lukier powinien być biały, nie przezroczysty. Nabrany na łyżeczkę, po jej przechyleniu nie powinien się "lać" jak woda, powinien bardzo powoli "zjeżdżać" z łyżeczki, by można wypisywać wzorki.
Lukier II:
Można również wykonać lukier z dodatkiem białek, ucierając je z cukrem. Nie robiłam takiego lukru.