LINKOWNIA
Książka kucharska
SERNIK ZOSI
Składniki:
1 kostka masła,
1/2 kg cukru zwykłego,
8 jajek,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1kg sera,
1/4 kg ziemniaków gotowanych (2 duże ziemniaki),
skórka pomarańczowa,
rodzynki,
cukier waniliowy.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Kręcić, aż nie będzie wyczuwalny cukier.
Dodawać po dwie, trzy łyżki ziemniaków z serem przekręconych przez maszynkę. Dorzucić rodzynki i skórkę pomarańczową, proszek ubite białko.
Ciasto:
30 dkg mąki wrocławskiej,
20 dkg masła,
10 dkg cukru pudru,
1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka z otartej cytryny,
2 jajka.
Masło z mąką posiekać nożem. Dodać resztę składników. Ciasto podzielić na trzy części. 2 części wywałkować na blachę. Podpiec na jasnozłoty kolor. Po przestygnięciu wyłożyć masę serową. Poczekać aż przestygnie. Pozostałą 1/3 część ciasta wywałkować, pociąć na paski (szer. 1 cm). Paski poukładać na masie serowej jak na rysunku poniżej (można równiej).